» Home    » Cyprus Timeline    » Contact Us    » Links

Embassy News

ARTICLE (IN GREEK) OF PRESIDENT TASSOS PAPADOPOULOS
2003-04-22 18:00:11

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ΚΑΙ "ΠΟΛΙΤΗΣ"
20 Απριλίου 2003
_______________
Είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας οι εικόνες και οι στιγμές από την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Αθήνα. Εκείνο που στις αρχές του ευρωπαϊκού περίπλου της Κύπρου, φάνταζε ως ένα απόμακρο και ίσως άπιαστο όνειρο του κυπριακού λαού, πήρε σάρκα και οστά. Η Κυπριακή Δημοκρατία με την ευτυχή κατάληξη μιας μακροχρόνιας και πολλές φορές περιπετειώδους διαδικασίας, επίσημα πια αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιας οικογένειας των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και της τρίτης σε ανάπτυξη παγκόσμιας αγοράς στην οποία γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά φυσιολογικά ανήκει.

Κατά μία ευτυχή συγκυρία, μια ακόμη Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με την μεγαλύτερη και σημαντικότερη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια διεύρυνση που συμβολίζει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, αυτής της μεταπολεμικής διαίρεσης της Ευρώπης, που είναι το προϊόν των τεκτονικών και κοσμοϊστορικών αλλαγών που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή ήπειρο την περασμένη δεκαετία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά μιας πολλαπλά δύσκολης και βεβαρημένης διεθνούς συγκυρίας. Μιας συγκυρίας που ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνει τη θέση πως ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και πολλές φορές ανεξέλεγκτα ? όχι κατ' ανάγκη προς το καλύτερο, αλλά όχι αναπόφευκτα προς το χειρότερο. Είναι, λοιπόν, μέσα σ' αυτό το ιδιαίτερα ρευστό και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον που η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πράξη εμπέδωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας, συνιστά μείζονος σημασίας ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το μικρό μέγεθός της και τις περιορισμένες θεωρητικά δυνατότητές της, αναγνωρίζεται ως ισότιμος εταίρος και γίνεται κοινωνός της κοινής μοίρας των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος επιδιώκει και μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης και να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Ως ένα από τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια οικονομική, πολιτική και πολιτιστική γέφυρα, που να συνδέει τις δύο ακτές της Μεσογείου. Μια αναγκαία γέφυρα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, διαφορετικών πολιτισμών και διαφορετικών τρόπων ζωής.

Ο κυρίαρχος στρατηγικός στόχος του Κυπριακού λαού είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Δεν χρειάζεται να επαναληφθούν οι πολιτικοί και άλλοι λόγοι, που υπαγορεύουν ότι οι διαδικασίες και προσπάθειες για λύση του κυπριακού πρέπει να παραμείνουν στα πλαίσια του Ο.Η.Ε. και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη δεν θα κληρονομήσουν τα προβλήματα που συνεπάγεται η εκκρεμότητα του κυπριακού και τις συνέπειές της. Όμως, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά γενική παραδοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες υποχρεώσεις που αναπόφευκτα, νομικά και πολιτικά πρέπει να ληφθούν υπόψη σε κάθε προσπάθεια και σχέδιο για λύση του κυπριακού. Οι αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και οι κανόνες για την απρόσκοπτη εφαρμογή του από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., της παρέχουν το δικαίωμα αλλά και τις δυνατότητες παρεμβολής για την εξεύρεση των σωστών, δίκαιων και λειτουργικών λύσεων πολλών πτυχών του κυπριακού. Η Ε.Ε. έχει τις διπλωματικές και άλλες δυνατότητες για αποτελεσματικό επηρεασμό των διεργασιών και των διαδικασιών που θα καθορίζουν τη λύση μέσα στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν.

Από την άλλη, πιστεύουμε ακράδαντα πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λειτουργήσει καταλυτικά και ως συνεκτικός κρίκος που θα βοηθήσει την Κύπρο να εισέλθει σε μια νέα εποχή. Προσδοκούμε πως η συνειδητοποίηση από μέρους της Τουρκίας πως ο δρόμος της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, θα δημιουργήσει το αναγκαίο εκείνο υπόβαθρο που θα την οδηγήσει να εγκαταλείψει την ακολουθούμενη αδιέξοδη πολιτική της που, εκτός του ότι δυσχεραίνει την ομαλοποίηση των σχέσεων Ελλάδος ? Τουρκίας, αποτελεί πηγή έντασης και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη διάρκεια της ομιλίας μου στη διαδικασία υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να συνεχίσει να εργάζεται το ίδιο θετικά και εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του Σχεδίου Ανάν, για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης του κυπριακού. Μιας λύσης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τους επιτρέπει να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που αναμένουμε να αποκτήσουμε με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου που θα μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλους τους Κύπριους νόμιμους πολίτες, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Αναλλοίωτη και μόνιμη έγνοια μας είναι να προσφέρουμε ισότιμα προς όλους τους Κυπρίους ένα σταθερό, ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, αναγκαίο για την ευημερία, την πρόοδο και την προκοπή τους.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινιάζει μια νέα εποχή και ανοίγει νέους ορίζοντες. Το γύρισμα της νέας αυτής σελίδας στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρα από τις ευκαιρίες και τις προοπτικές εγκυμονεί και αβεβαιότητες. Για μας, αυτές, δεν αποτελούν απειλή, αλλά μια καλοδεχούμενη πρόκληση και ένα ιστορικό στοίχημα που οφείλουμε και πρέπει να κερδίσουμε. Η απόκρυψη και η τυχόν συγκάλυψη των όποιων δυσκολιών και δυσχερειών, που κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι, θα αποτελούσε ασυγχώρητη πράξη ευσεβοποθισμού. Η μετάβασή μας στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα ούτε εύκολη ούτε γραμμική μπορεί να είναι. Μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004, καλούμαστε, χωρίς χρονοτριβή, να εμπεδώσουμε θεσμούς, να προσαρμόσουμε δομές και να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς που θα προδιαγράψουν το μέλλον των κατοπινών γενεών. Ο ένας χρόνος που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, παλινδρομήσεις και προσκόλληση σε παρωχημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές, προκειμένου να συμπληρώσουμε τα όποια κενά και παραλείψεις και να διορθώσουμε τα όποια σφάλματά μας.

Οι άριστες επιδόσεις που κατέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός της, στη διάρκεια της προενταξιακής διαδικασίας, δεν είναι παρά το αναγκαίο προαπαιτούμενο για την έναρξη του ευρωπαϊκού μας οδοιπορικού. Πολλά ακόμη υπολείπονται να γίνουν, έτσι που η οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, μαζί με τη βελτίωση των δημοσιονομικών, να θεμελιώσουν τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε πλήρως, και όχι ασθμαίνοντας, στην υποχρέωση για την ένταξη μας στην ΟΝΕ και να είμαστε χώρα της ευρωζώνης μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, χωρίς να θυσιάζεται το κοινωνικό κράτος.

Οι ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συνδυαστούν με τολμηρές, αποφασιστικές και χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους, επιλογές. Χωρίς να φεισθούμε κόπων, και ανεξαρτήτως των δυσκολιών, με όραμα, μεθοδικότητα, συλλογικότητα και την απαραίτητη συναίνεση, θα πετύχουμε να εκσυγχρονίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε τις δομές και τις λειτουργίες του κράτους μας, θα αναμορφώσουμε την κοινωνία μας, θα τιμήσουμε το συμβόλαιό μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δικαιώσουμε τις θυσίες του κυπριακού λαού.

Printer Friendly Page